Login

WORK-Hospice

Location
Highfield, TIMARU
Area
625 sqrm
Use
Palliative Care Unit
Services
Design, Contract Documentation and Construction Administration
The redevelopment of the South Canterbury Hospice was to upgrade and extend the existing facility to accommodate the increased need for high-quality specialist palliative care, support and services for people facing life limiting illnesses. 

The brief encompassed the philosophy that patients should feel at home. The concept was to borrow the architectural language of the bungalow as a friendly house form by using exposed timber portico posts, beams, trusses and shallow gable roofs. Weather boards are used to break the plastered façade. 

The project was in two stages. Stage 1 is the construction of the new accommodation wing with stage 2 being the refit of the existing building into the administration and service areas.

The completed complex has accommodation in the new wing for seven patient bedrooms with ensuites, two family rooms, quiet family spaces, nurses facilities and locum rooms. The existing building was retrofitted for the Reception, Administration and Services areas.